(一)【2020•福建省】
Notices from the Student Center Slogan(标语)Design Competition Purposes: To use English creatively and help provide a clean and safe school. Place Prize Classical Drama Enjoy new season of great dramas written by Hans Christian Andersen at the music hall! Date& Time Sep. 6 8:00 pm Drama 1st place An electronic dictionary The Little Mermaid 2nd place A novel: Harry Potter Oct. 2 7:30 pm Thumbelina Nov. 7 8:30 pm 3rd place A movie ticket: Mulan The Red Shoes Each student can send slogans by e-mail to info@smartschool. com before Aug. 30 Starring: Happy Tree Drama Team Director: Tom Weaver Little Cook Training Program If you enjoy creating delicious dishes, why not attend our \"Little Cook Training Program\"? Each student who takes part in it will get certificate30-minute Fitness Club 30-a-day Fitness is a fun fitness class for students. Here are some advantages: ☆ Keep in shape. ☆ Make bones grow. (证书). Date: Aug. 3-15 ☆ Improve a sense of balance. ☆ Increase daily physical activity. Don't miss the chance! Visit www. smartschool. com Time: 11:00 am-4: 30 pm Place: dining hall If you are interested in it, please e-mail info@smartschool. com For information: Adelina Santos Tel: 5323009 26.What is the prize for 2nd place in Slogan Design Competition? A.A certificate.
B.A novel.
C.A dictionary.
D.A movie ticket.
27.When is Thumbelina put on? A.8:00 pm, Sep. 6 C.8:30 pm, Nov. 7.
B.7:30pm, Oct. 2. D.11:00 am, Aug. 3.
28.How many advantages does the fitness class have? A.Two.
B.Three.
C.Four.
D.Five.
29.What will the students probably do in Little Cook Training Program? A.Enjoy The Red Shoes.
C.Learn how to make Beijing duck.
B.Increase daily physical activity. D.Help the cooks wash dishes.
30.The organizer of the activities above is ________. A.the Student Center C.Fitness Club
B.Tom Weaver D.Adelina Santos
这是一篇应用文,文章用表格介绍了学生中心的活动、比赛、俱乐部以及培训项目的通知。 26.B【解析】细节理解题。根据“2nd place” 以及“ A novel: Harry Potter”可知比赛的二等奖的
奖品是小说。故选B。
27.B【解析】细节理解题。根据“Oct. 2 7:30 pm”以及“Thumbelina”可知上映时间是10月2日七点半。故选B。
28.C【解析】细节理解题。根据“Here are some advantages: Keep in shape. Make bones grow. Improve a sense of balance. Increase daily physical activity.”可知共有四点好处。故选C。 29.C【解析】推理判断题。根据“If you enjoy creating delicious dishes, why not attend our ‘Little Cook Training Program’”可知在小厨师培训节目里学习创作美食。C学习“Learn how to make Beijing duck”学做烤鸭符合。故选C。
30.A【解析】细节理解题。根据“Notices from the Student Center”可知活动的组织者是学生中心。故选A。
(二)【2020 •北京市中考】
Today we can do everything with apps: pay bills, order food and shop for anything. Mobile technology means we can hold the world in our hands. However, when it comes to technology and health care, opportunities and challenges come together.
Let’s start with the ways to get health care. Telemedicine can allow a patient to use technology
to see the doctor online and get a diagnosis (诊断) and instructions without leaving home.
In addition, there are many patient websites. These allow for different kinds of interactions about our health needs without involving the medical team. Setting a date with doctors and reading lab results are readily achieved by technology.
A whole new age of medical care seems likely (可能的) to come in the future. But every coin has two sides. What might be on the other side of techno-health care?
Firstly, we should think about the health care experience as a whole. A usual visit to a doctor begins with a receptionist (接待员) , who can see and tell how a patient is doing, This may influence the treatment effect. It’s unlikely that a patient website will have such intuition.
Next, sharing the details of one's life requires trust, which takes time to build. This is certainly true in health care, where some of life's best and worst moments involve doctors. The human touch should not be undervalued and is unlikely to be there over the smartphone.
Lastly, test results can be difficult to understand. When someone without a medical degree sees a flagged result with no explanation on the website, there's room for all kinds of stories to form in their minds—and also great worry.
So how does medicine adapt (适应) to the new technology age? Very talented companies are working on it .There is medical equipment(设备) that can be used at home to send necessary signs and heart sounds through telemedicine . It seems likely that some companies will find a way to explain test results.
But what it will not achieve is the warmth of human interaction and touch. Patients often need
someone to listen to —and care about—their journey story, which will never be realized through a human-less technology. Technology should be a tool, but depending on it totally will most certainly have unexpected effects. Let's not allow our humanity to be one of them. 30. According to the passage, how does technology help health care? A It encourages doctors to voice their needs on the websites
.B. It offers the patient a convenient way to get a diagnosis C. It improves relations between doctors and patients. D. It provides an opportunity to build a medical team
31. The word “intuition” in Paragraph 5 probably means______. A. an ability to understand C. a chance to win
B. an interesting experience D. a fair decision
32. What do you know about techno-health care from the passage? A. Patient websites require trust from doctors. B. Talented companies can give medical advice. C. Flagged results may cause worry for patients. D. Medical equipment collects patients’ stories. 33. The writer probably agrees that_____. A. technology can deal with unexpected effects. B. telemedicine can take the place of usual health care. C. it is difficult for patients to adapt to the new technology age. D. techno-health care should take humanity into consideration.
【文章大意】本文讲述了技术进步给健康医疗领域带来的机遇和挑战。
30.B【解析】细节理解题。根据第二段“Telemedicine can allow a patient to use technology to see the doctor online and get a diagnosis (诊断) and instructions without leaving home. 远程医疗可以让病人不用离开家就可以使用技术在线看医生并得到诊断和指导。”,可知它为病人提供了一种方便的诊断方法,故选B。
31.A【解析】词义猜测题。an ability to understand理解的能力;an interesting experience有趣的经历;a chance to win获胜的机会;a fair decision公平的决定。根据猜题所在句子中的such可知intuition指代的是上文中的“A usual visit to a doctor begins with a receptionist (接待员) , who can see and tell how a patient is doing, This may influence the treatment effect. 通常去看医生的时候会有一个前台接待员,他可以看到并告诉病人情况,这可能会影响治疗效果。”,可知猜题句是指“病人的网站不太可能有这样的理解能力”,所以intuition应指“理解的能力”,故选A。
32.C【解析】推理判断题。根据第六段中“Next, sharing the details of one's life requires trust, which takes time to build. ”,可知分享生活细节需要信任,所以选项A是错误;根据第八段中“Very talented companies are working on it”,可知有能力的公司正致力于解决这个问题,所以选项B是错误的;根据第七段中“When someone without a medical degree sees a flagged result with no
explanation on the website, there's room for all kinds of stories to form in their minds—and also great worry. 当一个没有医学学位的人在网站上看到一个没有任何解释的标记结果时,就会有各种各样的故事在他们脑海中形成,同时也会产生巨大的担忧。”,可知标记的结果可能会引起患者
的担忧,所以选项C是正确的;根据第八段中“There is medical equipment(设备) that can be used at home to send necessary signs and heart sounds through telemedicine .”,可知有医疗设备可以在家里通过远程医疗发送必要的信号和心脏声音,所以选项D是错的。故选C。
33.D【解析】推理判断题。根据最后一段“Technology should be a tool, but depending on it totally will most certainly have unexpected effects.”,可知技术应该是一种工具,但完全依赖它肯定会
产生意想不到的效果,所以选项A是错误的;选项B意为“远程医疗可以取代通常的医疗保
健。”,文章中没有提及,所以排除;根据第八段中“So how does medicine adapt (适应) to the new technology age? Very talented companies are working on it那么医学如何适应新技术时代呢? 有能力的公司正致力于解决这个问题。”,可知选项C是错误的;根据最后一段“Technology should be a tool, but depending on it totally will most certainly have unexpected effects. Let's not allow our humanity to be one of them. 技术应该是一种工具,但完全依赖它肯定会产生意想不到的效果。让我们的人性不用成为其中一个。”,可知选项D符合原文。故选D。
的
(三)【2020 •贵州省黔西南州中考】
One day, Tom was walking home when he suddenly noticed a young man sitting on the bridge railing (栏杆). He was going to jump into the river to kill himself.
“Hey, young! What are you doing? Are you going to jump? ” Tom asked.
“ ▲ ” the young man answered. His voice had pain in it, but Tom could tell he didn’t really want to do this. Tom tried to draw his attention. “You have any kids?” Then, the young man pulled up a picture of his daughter on his mobile phone.
“Try to think how your daughter will live on without her dad at a young age.” Tom said. His heart was beating fast, but he stayed calm. By doing so, Tom learned about the young man’s trouble.
“I am having a hard time,” the young man said. “I can’t make any money, I am hungry. And I can’t live without heroin(海洛因).”By this time, Tom had walked closer to him. He made the young man believe that he cared if he jumped into the river. Finally, the young man turned, took Tom’s hand and climbed down.
Soon, the police drove the young man away. Tom has never got his name. But he always remembers the last words the young man said to him. “Thank you ! And you really are a hero to me.”
36. What was the young man going to do?
A. To end his life. C. To practice jumping.
37 Which of the following can be put in “ ▲ ”? A. Yes, I did. C. Yes, I am.
38. What was the young man’s real trouble? A. He had a pain in his voice. C. He had a serious heart trouble.
B. He was poor and taking heroin. D. His daughter was dying. B. No, I am not. D. No, I haven’t.
.B. To enjoy the river. D. To watch Tom walking.
39. Why did the young man finally give up killing himself? A. Because Tom pulled him down. C. Because the police drove him away. 40. What can we know from the above story? A. Tom finally saved the young man. C. The young man was caught by the police.
B. Tom became a hero of the country. D. The young man became a good person. B. Because he thought of his daughter. D. He was greatly moved by Tom.
【文章大意】本文讲述了Tom在回家的路上救了一个想跳河自杀的男人的故事。
36.A【解析】细节理解题。根据He was going to jump into the river to kill himself. 可知,这个人想跳河自杀。故答案选A。
37.C【解析】词句猜测题。根据上文Are you going to jump?以及下文His voice had pain in it,这个男人声音中充满了痛苦,可推知他想跳河自杀,所以答案是肯定,Yes,I am.故答案选C。 38.B【解析】细节理解题。根据I can’t make any money, I am hungry. And I can’t live without heroin. 可知,这个男人真正困难是,他没有钱,还吸食海洛因;故答案选B。
39.D【解析】推理判断题。根据Finally, the young man turned, took Tom’s hand and climbed down.最后,年轻人转过身来,扶着汤姆的手,爬了下去。可知,这个男人最后被Tom打动了,所以扶着Tom的手爬下来了,故答案选D。
40.A【解析】推理判断题。根据Thank you ! And you really are a hero to me. 可知,Tom最终救了这个男人,故答案选A。
(四)【2020•山东省聊城市中考】
In Britain, Australia, Canada and a few other English-speaking countries, people don't stop celebrating when Christmas Day is over. They also celebrate the following day, known as Boxing Day. It is a popular day for giving additional(另外的)gifts. It has been celebrated for so long, but nobody exactly knows how it started.
Some people believe Boxing Day began in the Middle Ages. In those days: in some special places there were special collection boxes where people threw money for the poor.
The day after Christmas the boxes were opened and the money was counted. Then the money went to helping the poor in the area.
Others believe Boxing Day started about 300 years ago when some rich people had Christmas feasts (盛宴). They offered lots of food to their guests. Because many servants (仆人)were needed to make and serve the food, they could not celebrate Christmas with their families. To thank them, the rich people would put food into boxes for their servants to take home.
Now Boxing Day has become a public holiday in some countries. Some people spend the day boxing up old or unwanted things and donating(捐赠)them to the poor. Many people are active in helping service organizations(组织)like the Red Cross.
No matter how Boxing Day got its start, it's a wonderful time to donate things or give small gifts to people. By doing so, you cam make someone's holiday much happier.
26. From the first paragraph we know that Boxing Day ___________. A. has a long history
C. is celebrated in only three countries
B. is before Christmas Day D. is the day for buying gifts
27. In the Middle Ages people put ____________into the boxes. A. unwanted things
B. food
C. old things
D. money
28. What did the servants mainly do on Christmas Day? A. They took the food home. C. They made and served the food. 29. Today Boxing Day is a time ___________. A. to thank the rid people C. to give people help or small gifts
30. What's the best title(题目) for the passage? A. Christmas Day
B. Boxing Day
C. The Red Cross
D. The Middle Ages
B. to make the guests happy D. to remember the old days B. They had Christmas feasts. D. They celebrated with their families
【文章大意】本文主要向我们介绍了节礼日以及它的历史和发展。
26.A【解析】细节理解题。根据第一段中“It has been celebrated for so long, but nobody exactly knows how it started.”可知,节礼日已经庆祝很久了。故选A。
27.D【解析】细节理解题。根据第二段中“In those days: in some special places there were special collection boxes where people threw money for the poor.”可知,在中世纪人们把钱扔进箱子中。故选D。
28.C【解析】细节理解题。根据第四段中“Because many servants (仆人)were needed to make and serve the food”可知,圣诞节,仆人需要制作和供应食物。故选C。
29.C【解析】推理判断题。A:感谢那些摆脱困境的人;B:让客人高兴;C:给别人帮助或小礼
物;D:为了记住过去的日子。根据倒数第二段内容可知,现在节礼日已经成为一些国家的公共假日,有些人把旧的或不需要的东西捐赠给穷人,很多人活跃于像红十字会一样的帮助服务性组织中。结合选项,故选C。
30.B【解析】最佳标题题。A:圣诞节;B:节礼日;C:红十字会;D:中世纪。根据文章内容可知,本文主要向我们介绍了节礼日。故选B。
(五)【2020 •贵州省黔西南州中考】
Alex is reading a book about AI, artificial intelligence(人工智能) . He finds the book a little difficult but very interesting. Though the word AI is very popular now, he enjoys reading it very much. He has learned a new idea about AI from the book.
When people ask AI a question,, it answers the question in a very short time. So people may feel that AI can think and answer questions as human beings do. Before Alex read this book, he believed this, too. However, this book says it will never happen. Actually, AI only uses a lot of information to get the best answer. So when it has more information, the answer will be much closer to the perfect one. AI technologies will be clever tools for human beings to use. This book also says almost half of our jobs will be done by AI technologies in the near future. People will soon find more AI technologies in our lives, such as checking the tickets, the price, people’s faces and fingers.
So, we believe that we will have much happier lives with these AI technologies around us. 41. What is the short form for “artificial intelligence”? A. PC.
B. AI.
C. NBA.
D. UFO.
42. What does Alex think of the book?
A. Difficult but interesting. C. Popular and interesting.
B. Easy but important. D. Difficult and important.
43. What new idea does Alex get from the book? A. AI can think by itself. C. AI can have ideas of its own.
B. AI can’t answer questions immediately D. AI will never think by itself.
44. What is the meaning of the underlined part(划线部分) in the article? A. Some of the jobs can be done by AI. C. None of the jobs can be done by AI. 45. Which of the following is true? A. AI is used everywhere in the world now.
B. AI will have its own opinions in the future. B. All the jobs can be done by AI. D. AI will take the place of human beings.
C. Al finds the best answer by using information. D. AI thinks and answers questions as people do. 【文章大意】本文主要讲述了人工智能的相关情况。
41.B【解析】细节理解题。根据“Alex is reading a book about AI, artificial intelligence(人工智能) . ”可知亚历克斯正在读一本关于AI,也就是人工智能的书,故答案选B。
42.A【解析】细节理解题。根据“He finds the book a little difficult but very interesting. ”可知亚历克斯觉得这本书有点难,但很有趣。故答案选A。
43.D【解析】细节理解题。根据“people may feel that AI can think and answer questions as human beings do. Before Alex read this book, he believed this, too. However, this book says it will never happen. Actually, AI only uses a lot of information to get the best answer. ”人们可能会觉得人工智能可以像人类一样思考和回答问题。在亚历克斯读这本书之前,他也相信这一点。但是,这本书说它永远不会发生。实际上,人工智能只使用大量信息来获得最佳答案。因此可知亚历克斯从这本书中得到了一个新想法,那就是AI永远不会自己思考。故答案选D。
44.A【解析】句意理解题。根据下文“such as checking the tickets, the price, people’s faces and
fingers. ”比如验票、价格、人脸和手指。结合“People will soon find more AI technologies in our lives,”可知此处说的是有些工作可以由AI来做,故答案选A。
45.C【解析】理解判断题。根据“This book also says almost half of our jobs will be done by AI technologies in the near future. ”这本书还说,在不久的将来,我们几乎一半的工作将由人工智能技术完成。可知,人工智能现在并没有在世界各地都使用,所以A选项错误。根据“people may feel that AI can think and answer questions as human beings do. Before Alex read this book, he believed this, too. However, this book says it will never happen. Actually, AI only uses a lot of information to get the best answer. ”人们可能会觉得人工智能可以像人类一样思考和回答问题。在亚历克斯读这本书之前,他也相信这一点。但是,这本书说它永远不会发生。实际上,人工智能只使用大量信息来获得最佳答案。可知人工智能不会有自己的观点,也不能像人类一样思考和回答问题,但是它可以使用大量信息来获得最佳答案,因此B、D选项错误,而C选项表示正确;故答案选C。
(六)【2020 •浙江金华中考】
Every night, just after the sun goes down. Ruth Medjber talks with her neighbours in Dublin, Ireland, and takes a picture of them at their windows.
These photos, in some way, show people's lives during the global pandemic (大流行病). \"I started out taking photos of just friends and family. In this way, I could connect with them during this special time when people have to stay at home,\" the photographer explained. \"I live alone, so I was missing the days when we were free to communicate with friends. Every evening, on my way to seeing friends, I had a sense of purpose.\"
Now she's making new friends.
The photo project has taken off online, and she has opened it up to volunteers. But they must be the people who live within 5 kilometers of her home—the Irish government doesn't allow people to go farther out than that.
\"I pick a street each night and try to take photos of volunteers,\" Ruth said. \"I usually take about four photos before it is completely dark, but two if I'm talking a lot—which I love to do.\"
She said more and more neighbours are joining in her photo project and it has now got a name, Low at Home.
\"I think people like knowing that they're not alone even if they have to stay at home, and they really try to pick out those who are similar to themselves in the photos,\" she said. \"It's also a different view(视角) of the pandemic: the more human view. Instead of showing what the pandemic has taken from us, it shows that it has given us more chances to be with family and friends and spend time together.\"
\"I think we'd love most to find something nice, even in the most serious situation as it is now,\" Ruth said.
19. Ruth started out taking the photos in order to____________. A. raise some money C. make new friends
B. connect with friends and family D. join in a photo project of volunteers
20. According to the passage, Low at Home is the name of ____________. A. a photo project C. a street in Dublin
B. the picture shown in this passage D. the special time when people stay home
21. According to what Ruth said in Paragraph 8, \"the more human view\" shows____________. A. the beauty of streets in a city of Ireland
B. how people do things when staying at home C. the moment of family and friends being together D. what the global pandemic has taken from people
22. From the passage we can infer(推断)that Ruth is a _____________ person. A careful
B. shy
C. hardworking
D. loving
【文章大意】本文主要讲述在大流行病期间人们选择拍照片的方式与亲人朋友保持联系,告诉我们即使在不好的境况下也要保持良好的心态,用好的角度去看待问题。
19.B【解析】细节理解题。根据第三段中“In this way, I could connect with them during this special time when people have to stay at home”可知,Ruth开始拍摄照片是为了与家人和朋友保持联系。故选B。
20.A【解析】细节理解题。根据第七段中“She said more and more neighbours are joining in her photo project and it has now got a name, Low at Home.”可知,Low at Home是这个项目的名字。故选A。
21.C【解析】推理判断题。分析第八段中“It's also a different view of the pandemic: the more human view. Instead of showing what the pandemic has taken from us, it shows that it has given us more chances to be with family and friends and spend time together.”可知,此处the more human view指的是从另一个角度看待这个事情,那就是它给了我们更多的机会与家人和朋友待在一起。故选C。
22.D【解析】推理判断题。A:细心的;B:害羞的;C:勤奋的;D:有爱的。根据文中对Ruth的描述可知,她每天晚上挑选一条街,给志愿者拍照,希望人们能在困境中找到好的东西,所以她是一个非常有爱的人。故选D。
(七)【2020 •浙江省宁波市中考】
. Robots Are Now Teaching English! Get ready. Robots are about to invade our classroom. From Korea to Japan to the United States, schools are putting English-speaking robots in front of their students. In Korea, robots are the new teaching assistants in a number of preschools and kindergartens. The young students say that the robots are fun, but are these children really learning anything? I don't think a computer will ever be able to do what a teacher does. A teacher has to be able to respond to students as individuals (个体) . ___28___▲___29___, and a teacher has to change his or her teaching style to fit the needs of the student. I seriously doubt that a computer will ever be able to do this even though the big data (数据) is widely used in the world. Sara says: In my opinion, schools should spend money training human teachers rather than buying robots. Research shows that children learn more from real speakers than from recorded conversations. Keiko says: I don't think you can learn a language without real human interaction. After all, robots cannot think as humans do. Hassan says: Robots might be able to help people learn a language, but I don't think they should replace teachers because robots are just machines without human feelings. Nancy says: I think robots might be very helpful in the classroom. A child might be less afraid to make a mistake in front of a robot than in front of a real person.
28. The underlined word \"invade\" in Para 1 probably means________ A. enter
B. leave
C. accept
D. fight
29. Which of the following can be best put in ▲ in Para. 2? A. Each teacher is different C. All teachers are helpful
B. Each student is different D.
All students are fun
30. Of the 4 comments, ________thinks that robots could give lots of help to learners in class. A. Sara
B. Keiko
C. Hassan
D. Nancy
. 31. What's the writer's attitude (态度) towards robots' teaching English? A. Uncaring.
B. Supportive.
C. Doubtful.
D. Agreeable
【文章大意】机器人即将进入我们的教室。从韩国到日本再到美国,学校都在把会说英语的机器人放在学生面前。在韩国,机器人成为许多幼儿园和幼儿园的新助教。针对这种现象,作者和其他的四个人对此发表了自己的评论。
28.A【解析】词义猜测题。根据下文From Korea to Japan to the United States, schools are putting English-speaking robots in front of their students. In Korea, robots are the new teaching assistants in a number of preschools and kindergartens. 从韩国到日本再到美国,学校都在把会说英语的机器人放在学生面前。在韩国,机器人成为许多幼儿园和幼儿园的新助教。可知此处说的是机器人即将进入我们的教室。所以invade应该是“进入、入侵”的意思,故答案选A。
29.B【解析】词句猜测题。根据上文A teacher has to be able to respond to students as individuals.老师必须能够以个体的身份对学生做出反应。以及下文and a teacher has to change his or her teaching style to fit the needs of the student. 教师必须改变教学方式以适应学生的需要。可知此处表达的应是“每个学生都不一样”,所以教师应该根据学生的需要改变教学方式,故答案选B。 30.D【解析】细节理解题。根据Nancy says: I think robots might be very helpful in the classroom. Nancy说:我认为机器人可能在课堂上很有帮助。可知,在这4条评论中,Nancy认为机器人可以在课堂上给学习者很多帮助,故答案选D。
31.C【解析】细节理解题。根据I seriously doubt that a computer will ever be able to do this even though the big data is widely used in the world. 尽管大数据在世界上得到了广泛的应用,但我非常怀疑计算机是否有能力做到这一点。可知,作者对机器人教英语是持有怀疑的态度的,故答案选C。
(八)【2020 •广州市】
“Amy! Milk!” Mama called.
Milk. It was Amy’s turn to get it. Amy sighed and shut her first-aid(急救) book.
Amy tied the cow close to a tree. Somewhere down the mountain, some volunteer doctors were teaching medical skills to village nurses. Amy heard Betty dive off hours ago. “She should have taken me with her. She thinks I’m too young.” Amy thought. “But she’s wrong. I am already 15!”
Amy carried the milk back to Mama, then wandered up the road. Roy, a village boy, was trying to stand on a horse’s back. “No wonder they don’t trust kids with anything important,” Amy thought.
She had just turned away when she heard a heavy fall and a few cries. Roy was on the ground. “Roy!” The kids nearby ran towards him. “Get Betty,” one said. Amy shook her head. “Betty’s gone to the city.”
The kids didn’t know what to do. Amy ran to Roy and saw one of his legs out of shape. A broken leg! She remembered what the first-aid book said about it.
“Victor!” Amy called to one of the boys. “Go get Roy’s mama, and find someone with a truck,” She turned to the others. “Give me your shirts. We need something to tie his leg with.”
Amy then found a strong, straight stick. She carefully wrapped the shirts around Roy’s leg and the stick. Roy cried out in pain. “I know it hurts,” Amy said softly. “But this will hold it still until you get to the hospital.”
When Amy was done, she looked up and saw Roy’s mama and a man watching beside a truck. “Thank you, Amy,” Roy’s mama said. Amy helped them lift Roy into the truck, then they drove down the hillside towards the hospital.
The next day, Betty came to Amy’s home. “I heard what you did,” Betty said. “You kept your head in an emergency. That’s an important skill.”
Amy’s face turned red. “I was afraid ...”
Betty shook her head. “It’s OK for a nurse to be afraid, as long as she has a clear head. The volunteer doctors are coming tomorrow with vaccines. We need some more hands. Can you help?”
“I’d love to.” Amy replied at once. “Come early, then. There is a lot to learn.” Amy smiled. “I’ll bring my first-aid book.”
26. Why didn’t Betty take Amy with her to the medical training? A. Amy was busy reading.
C. Betty left too early in the morning. 27. What happened to Roy? A. He fell off the horseback.
C He successfully stood on the horseback.
B. He was kicked by the horse.
D. He was pulled off the horseback by the kids. B. Amy had to milk the cow.
D. Betty thought Amy wasn’t old enough.
28. What is the correct order of Amy’s first-aid actions?
a. She found a proper stick. b. She helped lift Roy into the truck. c. She asked the boys for some shirts. d. She tied the shirts around the broken leg. e. She sent someone to get Roy’s mum and a truck. A. c-e-a-b-d
B. a-c-e-d-b
C. e-c-a-d-b
D. e-c-a-b-d
29. Why did Betty invite Amy to help the doctors in the end? A. Amy had similar experiences before. B. Amy was cool-headed when giving first-aid. C Betty regretted not taking Amy to the training. D. Betty realized that Amy had become a good doctor. 30. Which sentence best describes a lesson from the story? A. Only trained doctors and nurses can provide first-aid. B. Knowledge from books can help solve real-life problems. C. Children need enough practice before they can be helpful.
..D. Helping with housework is important to children’s health.
本文是一篇记叙文,讲述了艾米将书上所学急救知识运用到实际中的故事。
26.D【解析】题意:贝蒂为什么不带艾米去参加医疗训练?细节理解题。根据原文She should have taken me with her. She thinks I’m too young可知,贝蒂觉得艾米太年轻了,所以没有带她去。D选项Betty thought Amy wasn’t old enough“贝蒂觉得艾米的年纪还没达到”符合题意,故选D。
27.A【解析】题意:罗伊怎么了?细节理解题。根据原文Roy, a village boy, was trying to stand on a horse’s back … She had just turned away when she heard a heavy fall and a few cries. Roy was on the ground可知,罗伊从马背上摔了下来。A选项He fell off the horseback“他从马背上摔下来了”符合题意,故选A。
28.C【解析】题意:艾米实施急救的正确顺序是什么?细节理解题。根据原文可知,艾米实施急救的正确顺序是:找人去叫来罗伊的妈妈和一辆卡车——问男孩们要衬衫——找一根结实的棍子——用衬衫将罗伊的腿和棍子固定起来——把罗伊抬上卡车。C选项e-c-a-d-b符合题意,故选C。
29.B【解析】题意:贝蒂最后为什么邀请艾米去帮助医生?推理判断题。根据原文It’s OK for a nurse to be afraid, as long as she has a clear head可知,护士需要冷静的头脑,由此可推断艾米在急救中表现出的头脑冷静打动了贝蒂。B选项Amy was cool-headed when giving first-aid“艾米在急救时头脑冷静”符合题意,故选B。
30.B【解析】题意:下列哪一句子能最好的概况该故事给人们的启示?主旨大意题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,讲述了艾米将书上所学急救知识运用到实际中的故事。B选项Knowledge from books can help solve real-life problems“书本上的知识可以帮助解决现实生活中的问题”符合题意,故选B。
(九)【2020 •山西省】
请阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
These days, teenagers are heavily influenced by the media. Many of them have watched thousands of hours of TV. That's more time than they spend with teachers at school. And we haven't yet considered the hours they spend using the Internet and reading newspapers.
However, several studies have shown a serious problem: today's teenagers lack media literacy (媒体素养). In other words, they have difficultly critically thinking about the information they see. One study that was done on middle school students showed that more than 80 percent of them couldn't tell the difference between real stories and ads that looked like news.
Standford professor Kevin John teaches a class called Media Effects. He tries to help his students learn media literacy. The professor gave an example that shows why media literacy is important. In the example, two news stations report a snowstorm. One focuses on (关注) the terrible road conditions. The other focuses on kids playing in the snow. \"With a news story. news stations tell you what they feel are the important details (细节). These details mostly depend on the opinions of the news director.\" said John. \"A person who has media literacy would realize that each story is about one side at this time. There is more going on.\"
Some experts think shoe is the best place to teach media literacy. Other believe everyone—form parents to reporters—should help teenagers learn the skills.
As for the best time to start learning media literacy, many experts suggest the age of 12. But some basic ideas can be taught even earlier. \"It's never too early to start learning media literacy,\" John said.
29. From the first paragraph, we can learn that teenagers today spend more time ______.
A. using the Internet than watching TV B. watching TV than studying at school C. studying at school than reading newspapers
30. The underlined word \"lack\" in Paragraph 2 probably means ________. A. 缺乏
B. 质疑
C. 误解
31. The example shows that a person who has media literacy _______about a news story. A. should have the same opinions as others B. could think about is good and bad sides C. must know about all the important details 32. Professor Kevin John would agree that _______. A. everyone is supposed to help children learn different skills B. children should be taught media literacy as early as possible C. news directors should report the news children are interested in 33. The main idea of the passage is _______. A. how to develop teenagers' media literacy B. where teenagers should be taught media literacy C. why teenagers are supposed to have media literacy
这是一篇议论文,文章讲述学生对于看到的信息缺乏批判性的思考,有必要让学生有媒体修养;有媒体修养的人对于新闻故事会思考好的和不好的一面;越早教孩子们媒体修养越好。 29.B【解析】细节理解题。根据第一段“Many of them have watched thousands of hours of TV. That's more time than they spend with teachers at school”可知和在学校的时间相比,现在的青少年花
更多的时间看电视。故选B。
30.A【解析】词义猜测题。根据“In other words, they have difficultly critically thinking about the information they see”他们对于他们看到的信息缺乏批判性的思考,此处lack意思是“缺乏”。故选A。
31.B【解析】推理判断题。根据第三段“A person who has media literacy would realize that each story is about one side at this time. There is more going on”可知举例是为了显示有媒体修养的人对于新闻故事会思考好的和不好的一面。故选B。
32.B【解析】细节理解题。根据最后一段“It's never too early to start learning media literacy”可知Kevin John教授认为越早教孩子们媒体修养越好,故选B。
33.C【解析】主旨大意题。文章主要讲述的是让学生有媒体修养的必要性。可概括为why teenagers are supposed to have media literacy。故选C。
(十)【2020 •福建省】
When Claire Vlases of Montana was in Grade 7, she learned about plans to modernize her middle school. Claire asked the school board(董事会)to add solar panels to the project because, she explained, clean energy would be helpful to a really modern school.
The board liked the idea but said it could offer just $ 25,000-one-fifth of the cost. So Claire organized a group of kids and grown-ups who set to work raising the rest. They sold their second-
hand books, put on talent shows and asked for donations(捐赠), even going door-to-door for them. One donated more than half the cost!
After two years of hard work, the group paid for the solar panels, which now provide one-fourth of the school’s electricity needs-saving the neighborhood thousands of dollars. “My favorite part about this project was that one person could start something small and then the project could grow and have a big influence on the community,” Claire said. “There are always going to be hard parts. When there’s a challenge(挑战)presented to you, you can learn from it and use it as chance to overcome it.”
31.After knowing the project was still in need of money, Claire ________. A.raised $ 25,000 C.sold old newspapers
B.asked for more help D.donated half the cost
32.What does the underlined word “them” in Paragraph2 refer to(指代)? A.Solar panels. C.Shows.
B.Second-hand books. D.Donations.
33.Which picture shows the change of the electricity cost after the use of solar panels?
A. B.
C. D.
34.From Claire’s words in the last paragraph, we learn that ________. A.hard work was her favorite C.a small thing makes a big difference
B.the project went smoothly D.solar panels cost a lot
35.What would be the best title for the text? A.A Dependent Girl C.Don’t Waste Energy
B.A Modern School D.Never Give Up
学校安装太阳能电池板时资金不足,克莱尔为了帮助学校安装太阳能电池板,自己组织了一群孩子和成年人,他们坚持不懈,寻求帮助,经过两年的艰苦努力以后,太能能电池板成功安装,并为学校和社区节省了大量的资金。
31.B【解析】细节理解题。根据第二段中“So Claire organized a group of kids and grown-ups who set to work raising the rest.”可知,在得知这个项目还需要钱的时候,克莱尔组织了一群孩子和成年人去筹集这个项目还需要的钱,也就是说克莱尔寻求了更多的帮助。故选B。 32.D【解析】词意猜测题。Solar panels.太阳能电池板。Second-hand books.二手书。Shows.演出。Donations.捐款。根据上文中“They sold their second-hand books, put on talent shows and asked for donations.”可知,他们通过出售二手书,举办才艺表演来获得捐款,所以此处them代指上文中donations,表示“他们甚至通过挨家挨户的方式来获得捐款”。故选D。 33.C【解析】细节理解题。根据第三段中“which now provide one-fourth of the school’s electricity needs-saving the neighborhood thousands of dollars”可知,太阳能电池板现在提供了学校四分之一的电力需求,为社区节省了数千美元,也就是说安装了太阳能电池板以后,费用在逐步降低,结合图示可知C项正确。故选C。
34.C【解析】细节理解题。根据最后一段中“My favorite part about this project was that one person could start something small and then the project could grow and have a big influence on the community”可知,克莱尔最喜欢这个项目的部分是,一个人可以开始一些小的事情,然后这个项目可以扩大,并对社区有很大的影响,也就是说“一件小事就会有重大的影响”。故选C。 35.D【解析】选择最佳标题。根据全文内容可知,克莱尔为了帮助学校安装太阳能电池板,自己组织了一群孩子和成年人,他们坚持不懈,永不放弃,经过两年的艰苦努力以后,太能能电池板成功安装,并为学校和社区节省了大量的资金,所以文章最佳标题为Never Give Up永不放弃。故选D。
(十一)【2019 • 江西省中考】
Everyone faces challenges in their life, but some are more important than others. Daniel Kish had serious problems with his eyes when he was born. And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.
Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking(咔塔) sounds with his tongue(舌头) to help him move around. Much like a bat(蝙幅), he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works.
How does sonar work?
"When I make a clicking sound, it makes sound waves. These waves reflect(反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images(图像). It’s like having a conversation with the environment
When you click, what do you see in your mind?
\"Each click is like a camera flash. I make a 3D image of the things around me for hundreds of feet in every direction."
What is it like riding a bike using sonar?
"It’s exciting and enjoyable but requires a lot of focus. I click up to two times per second,, much more than I usually do."
Is it dangerous to move around the world in this way?
\"Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine. I have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone(骨头) as a kid."
How challenging is it to teach people to use sonar?
"Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn’t in the eyes, it’ s in the mind."
1. What’s the main idea of Paragraph 2?
A. Kish explains how sonar works. B. Kish teaches people how to use sonar. C. Kish started to move around using sonar. D. Kish is good at riding a bicycle in traffic. 2. How does sonar work? Choose the right order.
a. The sound waves reflect off surfaces. b. The person makes a clicking sound. c. The brain makes images with the sounds. d. The sound waves reach the persons ears. A. b-a-c-d
B. b-d-a-c
C. a-b-d-c3. What can we know about Kish from the passage?
A. He always challenges himself bravely. B. He lives in fear of things that he imagines. C. He became blind when he was 14 years old. D. He broke his bone when climbing as a child. 4. What would be the best title for the passage?
A. How Sonar Works. B. Riding a Bike Using Sonar.
D. b-a-d-c
C. Seeing with the Mind. D. How the Blind Move Around.
【文章大意】文章介绍了Daniel Kish因为严重的眼睛疾病,医生摘除了他的眼球,不久后,他就用舌头发出咔塔声来帮助他走路,就像蝙蝠一样,用声呐来走动,他解释了这个过程是怎么工作的,舌头发出的声音反射回到耳朵,然后大脑加工成图像,就像和环境对话,不是用眼睛看,而是用大脑看。
1. C【解析】段落大意题。根据He started to make clicking(咔塔) sounds with his tongue舌头) to
help him move around. Much like a bat(蝙幅), he now moves about using sonar(声呐). 不久后,他就用舌头发出咔塔声来帮助他走路,就像蝙蝠一样,用声呐来走动,可知这一段主要讲诉Kish开始用声呐走动;故选C。
2. D【解析】顺序排列题。根据I make a clicking sound, it makes sound waves. hese waves
reflect(反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images(图像).可知声呐工作的顺序是发出咔嗒声,声音从表面反射回来,到达人的耳朵,大脑把声音制成图像;故选D。
3. A【解析】细节理解题。根据Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine I
have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone (骨头) as a kid.他没有生活在想象的恐惧中,也没伤到骨头,根据And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.可知是14个月,不是14岁;根据文章内容,可知他总是勇敢地挑战自己;故选A。
4. C【解析】主旨大意题。根据文章介绍了Daniel Kish因为严重的眼睛疾病,医生摘除了他的眼球,不久后,他就用舌头发出咔塔声来帮助他走路,就像蝙蝠一样,用声呐来走动,他解释了这个过程是怎么工作的,舌头发出的声音反射回到耳朵,然后大脑大脑加工成图像,就像和环境对话,不是用眼睛看,而是用大脑看。可知这段的最好题目是"用大脑看";故选C。
(十二)【2019 • 天津市中考】
One day, Tom’s teacher, Miss Mark, held a class meeting. "There will be a flag day next Saturday. Does anyone want to join this meaningful event(活动)?" asked Miss Mark. Tom was interested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat.
"Tom. You haven’t sold flags before," said Miss Mark suddenly. "Would you like to have a try?"Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.
On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. "Excuse me, Could you please buy ...?" said Angela softly to the first person she met. The man smiled and put five-dollar coin into Angela’s collection bag. Then she said thanks and put a flag under his shoulder. "I did it!" said Angela happily. "It’s your turn now."
Feeling nervous. Tom began to shake. Soon, he saw a young lady walking towards him. The lady was smiling and holding a few coins in her hand. She asked, "Are you selling flags for Fund for the Homeless Children?" Tom’s face became red and said yes. Then the lady made the donation(捐赠) and Tom gave her a flag. "You made it!" laughed Angela.
In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. At last, their collection bags were so heavy that they had to hold them with both arms. They felt very proud. 5. Why did Tom keep quiet in his seat?
A. He had other plans. B. He didn’t like Miss Mark.
C. He was not interested in the activity.
D. He was not brave enough to talk to the strangers.
6. When Miss Mark asked Tom to have a try, he finally _____________.
A. laughed
B. nodded
C. refused
D. cried
7. Where did Tom and Angela sell flags?
A. In a busy street. C. In a tall building.
B. In their school. D. In a small garden.
8. How much did the first man pay Angela for the flag?
A. Five dollars. C. Fifteen dollars.
B. Ten dollars. D. Twenty dollars.
9. How did Tom and Angela feel after they sold the flags?
A. Bored.
B. Shy.
C. Confident.
D. Sad.
【文章大意】本文介绍了下周六将有一个募捐售旗日,汤姆对为无家可归的孩子筹款很感兴趣,但他没有勇气和陌生人交谈,所以他在座位上保持安静。在马克老师的鼓励下汤姆同意了参加这个活动。在国旗日那天,汤姆和安吉拉在一条繁忙的街道上旗。安吉拉首先以五美元的价格卖掉了一面国旗,现在该轮到汤姆了。他感到紧张。汤姆开始发抖。不久,他看见一位年轻的女士朝他走来。那位女士微笑着,手里拿着几枚硬币。她问:"你是在为无家可归的孩子旗吗?"汤姆的脸变红了,答应了。然后这位女士捐赠了,汤姆给了她一面旗帜。"你成功了!"安吉拉笑了。在接下来的几个小时里,安吉拉和汤姆很快勇敢地卖掉了国旗。最后,他们的收集袋太重了,他们不得不用双臂抱着。他们感到很自豪。
5. D【解析】细节理解题。根据Tom was interested in raising money for homeless children but he
was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat. 可知,汤姆对为无家可归的孩子筹款很感兴趣,但他没有勇气和陌生人交谈,所以他在座位上保持安静。故选D。
6. B【解析】细节理解题。由句子Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded. 汤姆犹豫了
一下,但最后还是点了点头。可知,当马克小姐让汤姆试一试时,他终于点头了。故选B。
7. A【解析】细节理解题。根据On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. 可知,
在国旗日,汤姆和安吉拉在一条繁忙的街道上旗。故选A。
8. A【解析】细节理解题。根据The man smiled and put five-dollar coin into Angela’s collection bag.
那人笑了笑,把五美元硬币放进安吉拉的收藏袋里。可知,第一个男人付给安吉拉五美元买国旗。故选A。
9. C【解析】推理判断题。A. Bored. 烦闷的;B. Shy. 腼腆的;C. Confident. 自信的;D. Sad.难
过的。根据In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. At last, their collection bags were so heavy that they had to hold them with both arms. They felt very proud. 在接下来的几个小时里,安吉拉和汤姆很快勇敢地卖掉了国旗。最后,他们的收集袋太重了,他们不得不用双臂抱着。他们感到很自豪。可以推知汤姆和安吉拉卖旗后的感觉是自信的。故选C。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容